Erik Scherder – Hoogleraar klinische neuropsychologie en schrijver van o.a Singing in the brain, een boek over de invloed van muziek op onze hersenen
Prachtig doel van de stichting, ondersteun ik graag.
Veel succes en hartelijke groeten, Erik Scherder
Lenny Kuhr – Nederlands singer-songwriter en kleinkunstenaar
Hoe vermaak je en bereik je dementerende ouderen? Inderdaad is muziek hét middel. Smaakvolle muziek het liefst! Mensen kunnen het kortetermijngeheugen verliezen maar nooit hun smaak. Mensen die nooit van inhaakliedjes hebben gehouden, houden daar ook niet van wanneer ze dementerend zijn. Vaak wordt de verscheidenheid van dementerenden over één kam geschoren. Het aanbod voor vertier voor hen is eerder plat dan zachtaardig en mooi. Zo fijn te zien dat dit perfecte duo het klein en dichtbij houdt. Via muziek creëren zij een atmosfeer waar de ontmoeting centraal staat. Ze doen het, durven het en ze kunnen het! Mooi werk. Verdient zeker aanbeveling!
Gijs Wanders – Journalist, filmer, schrijver, oud nieuwslezer
Hij schreef het boek ‘Gezichten van dementie’. Zijn vader heeft dementie.
Dementie is een wrede ziekte. Van beide kanten raak je elkaar kwijt. Ik ervaar het bij mijn vader. Dat gaat door merg en been. Maar ik zie ook iets moois: grenzen vallen weg en de verbondenheid is groter dan ooit. Mijn verhalen wekken hem op. De twinkeling in zijn ogen maakt mijn dag goed. Daarom steun ik alles wat hem en anderen met dementie kalmeert in het stuurloos wegdrijven, zoals liedjes van vroeger, die voelen als een warme, veilige hand.
Monique doet onderzoek naar de effecten van muziektherapie bij mensen met neurodegeneratieve stoornissen.
Onlangs hebben we kennis gemaakt de Sunshine Soldiers. We waren direct enthousiast, want we zagen dat ze op een hele natuurlijke wijze, heel puur en vanuit het hart, contact met de (diep) dementerende bewoners weten te maken. Ze houden afstand waar nodig, en leggen contact als ze aanvoelen dat het kan en mag…..Dit doen ze al musicerend, maar soms ook door een simpel oogcontact, een handgebaar, kortom, vanuit een hele natuurlijke nabijheid. Ze maken verbinding met wat de bewoner zegt, of juist niet zegt, en integreren dat al improviserend in een lied. Een verdrietige of wat minder op de voorgrond tredende bewoner wordt daarbij niet vergeten, ook die weten ze op een hele integere manier te benaderen.
Sjef van Bommel – Auteur
Sjef heeft het boek ‘Ik ben niet kwijt’ geschreven. Hij geeft lezingen en treedt op als gastspreker in verschillende Alzheimer cafés.
Natuurlijk kon ik de verleiding niet weerstaan om naar het filmpje op YouTube te kijken. Met de nodige scepsis begon ik daaraan. Maar jullie raakten mij recht in mijn hart en ontroerden mij behoorlijk. Jullie subtiele, voorzichtige, maar toch uitnodigende manier van benaderen van mensen met dementie is magnifiek om te zien. En jullie nostalgische, vrolijke en tegelijk kwetsbare manier van muziek maken is ook geweldig. Zo voorzichtig en ontwapenend maken jullie contact met de mensen in de film. Ik geloof helemaal in jullie.
Annemarie Verhoef – Oprichter Stichting Faria-Clowns
Annemarie is grondlegger en pionier van de Clown binnen de ouderenzorg.
Robbert en Joost zijn in 2008 als Faria-Clown in mijn stichting begonnen. Inmiddels hebben zij zelf een stichting Sunshine Society opgericht met een zelfde doel, mensen met dementie warmte en plezier geven. Zij voegen naast hun spel een extra element toe door het zingen van nostalgische liedjes uit de jaren ’30 en ’40, voor iedereen bekend. Ik beveel ze u van harte aan.